Starting your career at Energy21

Interview met Junior Energie Consultants Kyo & Pepijn – Problemen oplossen in een markt die vraagt om nieuwe ideeën

“Wat er zo leuk is aan de energiesector?!” vraagt Kyo, alsof er twijfel bestaat over het antwoord op deze vraag. “Deze markt is als geen ander genoodzaakt dingen heel anders aan te gaan pakken. Anders te gaan werken dan dat ze jarenlang heeft gedaan. Ze moet over naar een nieuw systeem en dat vraagt om nieuwe ideeën. Wij werken aan de toekomst!”

Kyo Beyeler en Pepijn Elshof werken allebei als Junior Consultant bij Energy21. Beide raakten al tijdens hun studie geïnteresseerd in de energiesector. Kyo studeerde natuurkunde, Pepijn combineerde werktuigbouwkunde met Energy Science.

Logica en het creatief oplossen van problemen

Binnen de energiesector zijn er een hoop nieuwe oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. “Er is niet één optie, er zijn meerdere opties. Dat maakt dat je creatief kunt en moet zijn” zegt Kyo. “Er is geen blauwdruk, je wordt uitgedaagd zelf uit te zoeken op welke manier je het beste verder komt”. Ook Pepijn voelt zich thuis in deze wereld, “problemen oplossen, groot of klein, door middel van logica, daar hou ik wel van”. 

Balans tussen IT en energieconsultancy

Pepijn leerde tijdens zijn studie ook modelleren en raakte verslingerd aan Matlab. Hij zocht naar een baan binnen de energiesector die IT combineert met consultancy. Al snel kwam hij uit bij Energy21, waar consultants meteen aan het werk worden gezet bij een klant in plaats van alleen bezig te zijn met het programmeren van een softwareoplossing.

Doordat je van probleemanalyse tot aan technisch ontwerp en implementatie betrokken bent, leer je vooral waaróm er om de softwareoplossing is gevraagd en hoe de oplossing vervolgens wordt gebruikt. “Al vrij snel ben je in staat te achterhalen welk problemen daadwerkelijk spelen, en kun je klanten al in een vroeg stadium adviseren over de juiste oplossing.”

Eigen initiatief

Junior consultants zijn volwaardige collega’s, kregen beide starters snel door. “Je leert zelf werk op je te nemen, en overlegt met je senior collega over de juiste koers. De senior collega met wie ik werk is mijn ‘back-up’”, legt Kyo uit.

Eigen verantwoordelijkheid staat dus hoog in het vaandel. “Soms is dat wennen. Tijdens je studie ben je gewend dat er een hoop geregeld is, er bestaat al een kader waarbinnen je resultaten getoetst worden. Hier moet je zelf meer initiatief tonen.”

De andere kant van het energielandschap

Nadat ze opdrachten bij grote energieleveranciers en balansverantwoordelijke partijen hebben uitgevoerd, vertrekken beiden over een paar weken naar Antwerpen. Daar zullen ze meewerken aan een project bij een van de grotere industriële spelers van Europa.

“Dat is de andere kant van het energielandschap, daar waar op grote schaal energie geconsumeerd wordt”, vertelt Pepijn, “ook aan deze kant van de sector willen ze vooruit en kunnen we ze helpen hun energievraagstukken op te lossen!”

Lees meer over de vacature Junior Consultant. Ben je geïnteresseerd om bij ons te komen werken? Stuur dan een e-mail met jouw CV en motivatie naar career@energy21.com ter attentie van Didi Dorssers.

Comments are closed.