Een dag in het leven van… een systeembeheerder bij Energy21

 

Systeembeheer bij Energy21 – Hoe ziet je dag eruit?

8:00 uur (soms al eerder)

Het is nog rustig op kantoor, je zet je laptop aan en pakt ondertussen een mok koffie. Nog voordat je weer op je plek zit heb je de eerste vragen al gehad. Je zet deze ad-hoc werkzaamheden om in tickets die je later op de dag uitvoert. Plots is er een storing op een SAN bij een klant, maar een systeembeheerder zou geen systeembeheerder zijn als dat niet snel is opgelost. Snel schakelen tussen collega’s zorgt ervoor dat alles weer werkt zoals het hoort. Je checkt de Azure omgevingen om te kijken of er geen onverwachte kosten zijn, want cost management hoort ook bij de taken van een systeembeheerder.

9:15 uur
Na het verwerken van de eerste vragen, zoals enkele DNS-, netwerk- en serveraanpassingen, neem je de werkzaamheden door die voor deze dag belangrijk zijn. Taken worden verdeeld over de week en afgestemd met collega’s door middel van de dagelijkse stand-up. Eventuele storingen of onderhouds-windows stem je af met je directe collega’s. Je controleert alle aspecten zoals back-up en monitoring: een algehele health check. Volgende week begint een nieuwe collega, dus je maakt alvast het account aan in de AD, Azure omgeving en zorgt ervoor dat zijn Office365-omgeving klaar staat. Zijn laptop rol je uit over het netwerk met de image die je gemaakt hebt met WDS.

10:30 uur
Het loket is geopend! Nou ja, niet letterlijk een loket, maar elke dag rond dit tijdstip loop je even door het ticketsysteem, en pakt de openstaande tickets op die op jouw naam staan. Daarnaast houd je je bezig met de geplande werkzaamheden. Je bewaakt je eigen planning en taakverdeling. Je collega haalt nog een mok koffie voor je.

11:30 uur
Alle werkzaamheden, gepland en ad-hoc, zijn inzichtelijk (voor nu, je weet maar nooit wat er nog komt). Het loket is gesloten, maar tóch komen er verzoeken binnen. Je categoriseert ze, afhankelijk van de prioriteit. Daarna schuif je aan bij een scrumteam om ze ondersteuning te bieden.

12:30 uur
Lunch! Van de laatste console games tot hardware/gadgets, vakanties, irritante tv programma’s en ontwikkelingen op de energiemarkt: alles wordt besproken tijdens een (tegen een minimale bijdrage) verzorgde lunch met je collega’s.

13:00 uur
Volgens planning dien je een volledig hosted omgeving in te richten en te configureren. Zaken als DNS record’s, migraties en afhankelijkheden overleg je met de delivery managers, consultants of developers én rechtstreeks met de klant. Je zorgt voor de VPN verbinding tussen de stepstone server en de nieuwe Azure VM’s, en maakt de Database as a service aan. Bij het inrichten van omgeving zorg je voor de juiste tooling en configuratie. Standaard configuraties worden toegepast als in Backup en Monitoring. Maatwerk voor monitoring configureer je vervolgens zelf in de daarvoor aanwezige systemen, zodat ook binnen en buiten kantoortijden de juiste notificaties worden verstuurd.

14:30 uur
Het “loket” is weer geopend. Eerdere ingeschoten verzoeken behandel je zo goed en snel mogelijk. Natuurlijk komen er ook weer nieuwe vragen bij. Vragen die veel voorkomen verwerk je in de kennisdatabase, zodat je niet elke keer het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

15:30 uur
Je bekijkt de rest van je to-do list. De meeste primaire taken zijn nu uitgevoerd. Je rondt de laatste werkzaamheden die vandaag op de planning staan af en kijkt naar morgen.

17:00 uur
Je controleert de laatste dingen, en je zorgt ervoor dat alle onderhoudswerkzaamheden volgens planning verlopen. Alles is klaar voor morgen: weer een volle dag vol multitasken en snel schakelen. Je kletst nog even met collega’s en gaat naar huis. Althans, dat denk je….

17:05 uur
Je wordt gebeld door een van je collega’s uit Portugal, ‘iets’ werkt niet Samen met hem ga je aan de slag om het probleem op te lossen. Je stelt hem gerust (hij leek nogal in paniek)

17:45 uur
Je pakt je spullen, zegt collega’s gedag en bedenkt wat je vanavond gaat eten….. Morgen weer een dag.

Back to careers

Comments are closed.